Deze blog gaat niet alleen over Lien maar
gaat vooral over een heerlijk frans dessert ‘de moelleux au chocolat’. Een
receptenblogje dus …
De moelleux is eigenlijk een soort chocoladegebakje , liefst
lauw warm geserveerd, waarvan de vulling niet hard is.(moelleux dus). Als je
het cakeje aansnijdt loopt de vulling er eruit, een echte guilty pleasure..
Ik heb een haat liefde verhouding met de desserts die ik
niet onder de knie krijg. Zo heb ik er eigenlijk al jaren over gedaan om een
perfecte macaron te maken (je weet wel dat mooie roze, groene, blauwe
amandelkoekje..) De macaron storte keer op keer in …of hij was wel mooi van
buiten maar een beetje leeg van binnen.. grr.
De uiteindelijke tip, waarmee ik de macaron (bijna) perfect
krijg is om het beslag heel rustig om te roeren en de koekjes minimaal een half
te laten rusten voordat ze de oven ingaan.
Maar.. als iemand voor mij , de ultieme tip weet voor de
helemaal perfecte macaron.. Let me know!
Maar wat heeft Lien dan met deze blog te maken vraag je
af?
Allereerst Lien is absoluut geen bakkerstrien, integendeel, maar
goed… het bekte zo lekker (sorry Lien) Lien is wél de dochter van een Belgische
banketbakker..
Lien heeft in de zomer van 2012 bij ons gewerkt, samen met
Margo.. Een superleuk Belgisch studentenkoppel. Ze hielpen ons met allerlei
dagelijkse werkjes, de mis en place voor het diner, de dagelijkse schoonmaak
van de kamers het serveren van de table d’hôte. Altijd met een big smile en een
goeie dot humor, zoals je ziet op de foto van Margo en Lien aan de schoonmaak.
![]() |
Margo Links en Lien rechts |
Net als met de macaron was ik al een hele tijd aan het worstelen met dé perfecte moelleux au
chocolat. Het cakeje werd te hard zodat het net een brownie leek of het was nog
zo zacht dat het hele cakeje in elkaar zakte. Toen kreeg ik van Lien, de
bakkersdochter, dé ultieme tip!
En dit is ‘m dan:
Maak van wat chocolade en een ietsie water een chocolade
ijsklontje. Stop dit ijsklontje vlak voordat de moelleux de oven ingaat, in het
midden van het deeg. Door het temperatuurverschil blijft het hart van het cakeje
lopend.. Voilà, it’s simple! Bij mij is ‘ie daarna nooit meer mislukt!
Encore un très
grand merci Lien!
Receptje voor 4 personen
Deeg moelleux au chocolat:
125 gr boter
125 chocolade
2 eieren
2 eierdooiers
59 gr suiker
50 gr bloem
Smelt de cholade met de boter. Klop de eierdooiers met de
eieren ne de suiker luchtig. Spatel dan rustig het chocolademengsel en de gezeefde bloem eronder. Laat het beslag
een minimaal een uurtje rusten op een koele plaats.
Het ijsklontje:
100 gr chocolade
50 ml water
Smelt de chocolade met water totdat hij net zo vloeibaar
is als een chocoladesaus. Vul een ijsblokjes vorm en zet in de diepvriezer.
Vul een vormpje (ingevet wel zo gemakkelijk) met het deeg
en duw in hert midden het ijsblokje..
Ik doe de moelleux zo’n 9 minuten in de oven , 180 graden
maar dat is even uitproberen.. want iedere oven is weer anders..
Bon appetit!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten