woensdag 20 januari 2021

Lien, de bakkerstrien


 


Deze blog gaat niet alleen over Lien maar gaat vooral over een heerlijk frans dessert ‘de moelleux au chocolat’. Een receptenblogje dus …

De moelleux is eigenlijk een soort chocoladegebakje , liefst lauw warm geserveerd, waarvan de vulling niet hard is.(moelleux dus). Als je het cakeje aansnijdt loopt de vulling er eruit, een echte guilty pleasure..Damn, alweer mislukt!

Ik heb een haat liefde verhouding met de desserts die ik niet onder de knie krijg. Zo heb ik er eigenlijk al jaren over gedaan om een perfecte macaron te maken (je weet wel dat mooie roze, groene, blauwe amandelkoekje..) De macaron storte keer op keer in …of hij was wel mooi van buiten maar een beetje leeg van binnen.. grr.

De uiteindelijke tip, waarmee ik de macaron (bijna) perfect krijg is om het beslag heel rustig om te roeren en de koekjes minimaal een half te laten rusten voordat ze de oven ingaan.

Maar.. als iemand voor mij , de ultieme tip weet voor de helemaal perfecte macaron.. Let me know!

 

Maar wat heeft Lien dan met deze blog te maken vraag je af?

Allereerst Lien is absoluut geen bakkerstrien, integendeel, maar goed… het bekte zo lekker (sorry Lien) Lien is wél de dochter van een Belgische banketbakker..

Lien heeft in de zomer van 2012 bij ons gewerkt, samen met Margo.. Een superleuk Belgisch studentenkoppel. Ze hielpen ons met allerlei dagelijkse werkjes, de mis en place voor het diner, de dagelijkse schoonmaak van de kamers het serveren van de table d’hôte. Altijd met een big smile en een goeie dot humor, zoals je ziet op de foto van Margo en Lien aan de schoonmaak.

Margo Links en Lien rechts
Net als met de macaron was ik al een hele tijd aan  het worstelen met dé perfecte moelleux au chocolat. Het cakeje werd te hard zodat het net een brownie leek of het was nog zo zacht dat het hele cakeje in elkaar zakte. Toen kreeg ik van Lien, de bakkersdochter, dé ultieme tip!

En dit is ‘m dan:

Maak van wat chocolade en een ietsie water een chocolade ijsklontje. Stop dit ijsklontje vlak voordat de moelleux de oven ingaat, in het midden van het deeg. Door het temperatuurverschil blijft het hart van het cakeje lopend.. Voilà, it’s simple! Bij mij is ‘ie daarna nooit meer mislukt!

Encore un très grand merci Lien!

 

Receptje voor 4 personen

Deeg moelleux au chocolat:                                    

125 gr boter

125 chocolade

2 eieren

2 eierdooiers

59 gr suiker

50 gr bloem

 

Smelt de cholade met de boter. Klop de eierdooiers met de eieren ne de suiker luchtig. Spatel dan rustig het chocolademengsel  en de gezeefde bloem eronder. Laat het beslag een minimaal een uurtje rusten op een koele plaats.

 

Het ijsklontje:

100 gr chocolade

50 ml water

 

Smelt de chocolade met water totdat hij net zo vloeibaar is als een chocoladesaus. Vul een ijsblokjes vorm en zet in de diepvriezer.

 

Vul een vormpje (ingevet wel zo gemakkelijk) met het deeg en duw in  hert midden het ijsblokje..

 

Ik doe de moelleux zo’n 9 minuten in de oven , 180 graden maar dat is even uitproberen.. want iedere oven is weer anders..

 

Bon appetit!

 

 

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Niet te hachelen…   Zowel Roger als ik hebben een nasty eigenschap, die zowel voor anderen als voor onszelf lastig kan zijn. We streve...